Paardenmelk lekker voor elk!

         

 Paardenmelk beter voor elk!

 Samenstelling

De samenstelling van paardenmelk is heel anders dan die van koeien- en geitenmelk. Paardachtigen zijn namelijk uniek in de wereld van de graseters. Het zijn geen herkauwers. Zij hebben, net als de mens, slechts 1 maag (een koe heeft 4 magen o.a. de pens).
Van oudsher worden het edele dieren genoemd met benen en een hoofd omdat zij zo met mensen vergelijkbaar zijn. Door de overeenkomst tussen paardenmelk en menselijke melk is het voor ons een waardevolle voedingsbron. Het bevat veel onverzadigde vetzuren en albumine/globuline eiwitten. Deze zijn kort, licht verteerbaar en van groot belang voor de darmflora en darmwand. Bovendien bevat paardenmelk veel vitamines en essentiële aminozuren.
Paardenmelk smaakt zoetig doordat het veel lactose (melksuiker) bevat en er zit zo weinig vet in dat het blauwachtig van kleur is. Het heeft een lager eiwitgehalte dan koemelk en bevat weinig reststoffen. 

Paardenmelk lijkt qua samenstelling veel op menselijke melk. Het bevat veel energie, ijzer, vitaminen (A, B, B2, B6, B12, C en E), mineralen en spoorelementen. Het eiwit bestaat voor bijna de helft uit albumine/globuline. Het vetpercentage is laag en is grotendeels (meervoudig) onverzadigd.

Het drinken van paardenmelk

Door het drinken van paardenmelk ontstaat in de darm een ideaal milieu voor de groei van goede bacteriën. Deze zetten ons voedsel om in kleine opneembare deeltjes. Dit zijn de basisstoffen voor ons hele lichaam . Zij worden opgenomen in het bloed en naar alle weefsels, organen en cellen vervoerd om deze van brandstof en bouwstof te voorzien. Zitten er in onze darm bacteriestammen die er niet thuis horen, dan is de darmflora verstoord. Deze slechte bacteriestammen doen voor ons ongewenste omzettingen. Deze kunnen op darmniveau ongemakken geven maar er kunnen zo ook teveel afvalstoffen in onze bloedbaan terecht komen met alle gevolgen van dien . De lever filtert afval uit het bloed en deze worden o.a. via de nieren uitgescheiden. Dit is een belasting voor die organen en voor ons hele lichaam. Met name onze huid en longen zijn bekende wegen waarlangs afvalstoffen kunnen worden uitgescheiden.

Voor mensen die paardenmelk voor de algemene gezondheid willen drinken is een periode van 28 dagen voldoende, per dag drinkt men dan een kwart liter melk. Meestal zal men rond de vierde week merken dat er verbetering is, men drinkt dan verder door tot men zich helemaal fit voelt.
Gedurende ongeveer de eerste twee weken krijgt men meer uitslag, gerommel in de darmen e.d. Het gebruik is afhankelijk van persoon tot persoon en van de hardnekkigheid van de klacht waarvoor de melk gebruikt wordt. In de meeste gevallen kan men na verloop van tijd (2-3 maanden) langzaam afbouwen. Een blijvend gebruik van paardenmelk (bv. om de dag) zal het lichaam in belangrijke mate blijven ondersteunen. Volgt u een dieet of gebruikt u medicijnen tegen de klachten, dan blijft u dat gewoon doen. Paardenmelk wordt onmiddellijk na het melken gekoeld en daarna ingevroren. De diepgevroren melk blijft minstens 6 maanden goed bij -18 graden Celsius, zonder kwaliteitsverlies. De melk wordt diepgevroren verkocht. Laat de melk ontdooien voordat het wordt gedronken. Door het invriezen ontstaan er kleine vlokjes vaste stof in de melk, deze moeten ook mee opgedronken worden. De melk altijd eerst goed doorroeren, het kan aangelengd worden met siroop, cacao, suiker e.d.; voor baby's en kleine kinderen kan er pap van gemaakt worden, maar men moet de melk nooit boven lichaamstemperatuur verwarmen.

Paardenmelkproducten

Behalve (bevroren) paardenmelk hebben vele paardenmelkerijen ook nog andere paardenmelkproducten. Zo zijn er yokidrinks, yochurts, capsules, likeurs en zelf bonbons en ijsjes gemaakt van paardenmelk!

Ook voor de verzorging van de huid en haar zijn er verschillende producten zoals  (dag-) crème, shampoo, badschuim en handzeep.

Elke paardenmelkerij heeft een divers aanbod en vele hebben tevens ook hun eigen ontwikkelde specialiteit!

Naast producten van paardenmelk hebben vele paardenmelkerijen erg leuke activiteiten zoals excursies, open dagen, huifkartochten, lezingen en kinderfeestjes.

Neem contact op met de dichtstbijzijnde paardenmelkerij of kom gewoon eens langs om te kijken bij de paarden en pony’s. U bent altijd welkom. Voor de contact gegevens en openingstijden kijkt u op de pagina leden. 

Tips de paardenmelk gebruiker:

·         Neem de aanbevolen hoeveelheid van het paardenmelk product in zoals is voorgeschreven op het etiket of door de paardenmelk producent.

·         Neem de allereerste keer dat u paardenmelk drinkt slechts een klein slokje. In een zeldzaam geval dat u er allergisch voor bent merkt u dit vrijwel meteen.

·         Bij kinderen en mensen met allergieën wordt geadviseerd met minder te beginnen en in enkele dagen de hoeveelheid op te bouwen.

·         Bij zeer gevoelige darmen/maag en voor kinderen onder 1 jaar kan beter de gewone zoete paardenmelk gedronken worden, omdat deze iets milder werkt.

·         Paardenmelk mag in één keer gedronken worden, of in porties over de dag.

·         Zeker de eerste 6 weken is het belangrijk elke dag de melk te drinken dus GEEN dag over te slaan.

·         Het maakt niet uit wanneer de melk gedronken wordt, als het maar wel elke dag rond het zelfde tijdstip is.

·         Gedurende ongeveer de eerste twee weken kan de kwaal verergeren: meer uitslag, gerommel in de darmen e.d.. "Het moet er uit"

·         De medicijnen of diëten die men heeft moet men gewoon door gebruiken.

·         Paardenmelk zorgt voor verlichting bij ongeneselijke ziektes, helaas geneest paardenmelk niet iets wat ongeneeslijk is.

·         Belangrijk: Paardenmelk is niet geschikt voor personen met lactose intolerantie! Mensen met zware suikerziekte of zware nierbeschadiging mogen alleen paardenmelk drinken onder controle van een arts.

 

                                                    

Paardenmelk zorgt voor o.a.: De algemene lichamelijke gezondheid

·         Het geeft meer energie

·         Het verhoogd de weerstand

·         Het bevorderd het immuunsysteem/afweersysteem

·         het bevordert het herstel na ziekte

·         Het verhoogt de vitaliteit

·         Het heft een gunstige werking op ouderdoms- en overgangsverschijnselen

Stofwisselingsproblemen

·         Het bevordert de interne reiniging

·         Het bevordert de spijsvertering

·         Het bevordert de opname van vitamines en mineralen (o.a. ijzer)

Hart en bloedvaten

·         Het heeft een gunstige werking op hart, bloedvaten en bloeddruk

·         Het heeft een bloedzuiverende werking

·         Het zorgt voor een betere bloedcirculatie

Maagfunctie

·         Het is goed voor een normale maagfunctie

·         Het lucht op bij een vol gevoel in de maag

·         Het heeft een maagversterkende werking

Darmen

·         Het bevordert de darmfunctie en darmflora voor een regelmatige stoelgang

·         Het zorgt voor een darmreiniging

Lever

·         Het bevordert de reinigende werking van de lever

Botten

·         Het is goed voor sterkere botten en soepelere gewrichten (niet bij slijtage)

·         Het zorgt voor een goede opbouw en behoud van de botten

Spieren en gewrichten

·         Het is goed tegen stijve spieren

·         Het ondersteund de sportprestaties

Cholesterol

·         Het bevordert een verantwoord cholesterolgehalte

Allergie

·         Het kan dienen als vervanger van koemelk bij koemelk allergie

·         Het geeft pollen minder kans

Huid

·         Het kan gebruikt worden voor inwendige en uitwendige huidverzorging

·         Het zuivert de huid

·         Het ondersteund het herstellend vermogen van de huid

 

 

 

Top