Paardenmelk

Paardenmelk?!
De samenstelling van paardenmelk is heel anders dan die van koeien- en geitenmelk. Paard-achtigen zijn namelijk uniek in de wereld van de graseters. Het zijn geen herkauwers. Zij hebben, net als de mens, slechts 1 maag (een koe heeft 4 magen o.a. de pens). Van oudsher worden het edele dieren genoemd met benen en een hoofd, omdat zij zo met mensen vergelijkbaar zijn.

Door de overeenkomst tussen paardenmelk en menselijke melk is het voor ons een waardevolle voedingsbron. Het bevat veel onverzadigde vetzuren en albumine/globuline eiwitten. Deze zijn kort, licht verteerbaar en van groot belang voor de darmflora en darmwand. Bovendien bevat paardenmelk veel vitamines en essentiële aminozuren.

De samenstelling
Paardenmelk bevat veel energie, ijzer, vitaminen (A, B, B2, B6, B12, C en E), mineralen en spoorelementen. Het eiwit bestaat voor bijna de helft uit albumine/globuline. Het vetpercentage is laag en is grotendeels (meervoudig) onverzadigd.

Het drinken van paardenmelk
Door het drinken van paardenmelk ontstaat in de darm een ideaal milieu voor de groei van goede bacteriën. Deze zetten ons voedsel om in kleine opneembare deeltjes. Dit zijn de basisstoffen voor ons hele lichaam . Zij worden opgenomen in het bloed en naar alle weefsels, organen en cellen vervoerd om deze van brandstof en bouwstof te voorzien. Zitten er in onze darm bacteriestammen die er niet thuis horen? Dan is de darmflora verstoord. Deze slechte bacteriestammen doen voor ons ongewenste omzettingen. Deze kunnen op darmniveau ongemakken geven, maar er kunnen zo ook te veel afvalstoffen in onze bloedbaan terechtkomen met alle gevolgen van dien. De lever filtert afval uit het bloed en deze worden o.a. via de nieren uitgescheiden. Dit is een belasting voor die organen en voor ons hele lichaam. Met name onze huid en longen zijn bekende wegen waarlangs afvalstoffen kunnen worden uitgescheiden.

Voor mensen die paardenmelk voor de algemene gezondheid willen drinken is een periode van 28 dagen voldoende, per dag drinkt men dan een kwart liter melk. Meestal zal men rond de vierde week merken dat er verbetering is. Vervolgens kun je verder drinken totdat je jezelf weer helemaal fit voelt.

Gedurende ongeveer de eerste twee weken verergeren de 'klachten' zoals bijvoorbeeld uitslag, gerommel in de darmen e.d. Het gebruik is afhankelijk van persoon tot persoon en van de hardnekkigheid van de klacht waarvoor de melk gebruikt wordt. In de meeste gevallen kan men na verloop van tijd (2-3 maanden) langzaam afbouwen. Een blijvend gebruik van paardenmelk (bv. om de dag) zal het lichaam in belangrijke mate blijven ondersteunen. Volgt je daarnaast een dieet of gebruikt u medicijnen tegen de klachten? Blijf dit dat gewoon voortzetten.

Paardenmelk wordt onmiddellijk na het melken gekoeld en daarna ingevroren. De diepgevroren melk blijft minstens 6 maanden goed bij -18 graden Celsius, zonder kwaliteitsverlies. De melk wordt diepgevroren verkocht. Laat de melk ontdooien voordat het wordt gedronken. Door het invriezen ontstaan er kleine vlokjes vaste stof in de melk, deze moeten ook mee opgedronken worden. De melk altijd eerst goed doorroeren, het kan aangelengd worden met siroop, cacao e.d.; voor baby's en kleine kinderen kan er pap van gemaakt worden, maar de melk moet nooit boven lichaamstemperatuur worden verwarmd.

Naast het drinken van paardenmelk zijn er inmiddels ook diverse producten op de markt op basis van de paardenmelk. Onder 'Paardenmelk producten' vind je hier meer informatie over!

Heb je nog specifieke vragen?
Neem gerust contact op met de vereniging of een van onze melkers.

44533032_1914908552138027_4815351877250056192_o